Obliczanie, zaokrąglanie, wyświetlanie.

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Obliczanie, zaokrąglanie, wyświetlanie.

Post autor: MarekOtt »

Witam.

Temat wałkowany przynajmniej kilka razy na forum i jest dla mnie całkowicie zrozumiały. Jednak chciałem się jeszcze pochylić nad innym problemem.

Problem dotyczy takich ustawień zaokrąglania / wyświetlania
.
Zrzut ekranu 2026-07-03 082257.jpg
Zrzut ekranu 2026-07-03 082257.jpg (21.04 KiB) Przejrzano 331 razy
a więc, obie opcje wyłączone - dlaczego ? a to dlatego że jestem zmuszony tak pracować, gdyż ośrodek pracujący na geoinfo, odrzucał mi operat z powodu niedociągnięć punktów do prostych (szczególnie problem przy relacji klasużytek/użytek - granice działek). Dopiero wyłączenie tych opcji spowodowało, że plik GML przechodził poprawnie. (wysyłanie GML do 8 miejsc po przecinku nie pomagało)

Problem jednak jest inny, teraz przy obliczeniach np. tachimetrii, muszę wytężać wzrok przy pojawiających się różnicach na punktach. Największy problem jest przy obsługach budów, gdzie muszę wyłapywać różnice 0,01 czy 0,001 czy 0,0001 w zadaniach tachimetrycznych, ruztach itp.

Dlatego zwracam się z prośbą o dodanie niezależnej opcji wyświetlania dokładności różnic w tachimetrii przy różnicach współrzędnych pikiet. Tal by przy różnicy współrzędnych nie było tak:
.
1.jpg
1.jpg (46.56 KiB) Przejrzano 331 razy
.

tylko tak
2.jpg
2.jpg (44.17 KiB) Przejrzano 331 razy
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____

Re: Obliczanie, zaokrąglanie, wyświetlanie.

Post autor: arttiq »

ja bym proponował te ustawienia zaszyć na stałe w programie i usunąć te 2 chechboxy a zostawić jedynie wyświetlanie dla użytkownika tyle miejsc po przecinku ile chce.... tak luźna myśł
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

arttiq pisze: 03 lip 2026, 09:04 ja bym proponował te ustawienia zaszyć na stałe w programie i usunąć te 2 chechboxy a zostawić jedynie wyświetlanie dla użytkownika tyle miejsc po przecinku ile chce.... tak luźna myśł
ogołnie od czasu ich wprowadzenie, dużo z tym zamieszania, a teraz jeszcze przez problem z GML (z GeoInfo) dodatkowo ciężko się pracuje i co chwile trzeba zmieniać te ustawienia w opcjach ... stąd moja propozycja by chociaż w tachimetrii wyświetlanie były róznice XYH do tylu miejsc po przecinku do ilu się liczyć XYH.
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____

dlatego propozycja do autorów, żeby pochylili się nad tym tematem, bo też mam odczucie, ze coś juz nie funkcjonuje optymalnie ... :)
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

MarekOtt pisze: 06 lip 2026, 22:53
arttiq pisze: 03 lip 2026, 09:04 ja bym proponował te ustawienia zaszyć na stałe w programie i usunąć te 2 chechboxy a zostawić jedynie wyświetlanie dla użytkownika tyle miejsc po przecinku ile chce.... tak luźna myśł
ogołnie od czasu ich wprowadzenie, dużo z tym zamieszania, a teraz jeszcze przez problem z GML (z GeoInfo) dodatkowo ciężko się pracuje i co chwile trzeba zmieniać te ustawienia w opcjach ... stąd moja propozycja by chociaż w tachimetrii wyświetlanie były róznice XYH do tylu miejsc po przecinku do ilu się liczyć XYH.
W wersji testowej, w oknie wyświetlającym różnice współrzędnych dodaliśmy możliwość włączenia pokazywania różnic z dokładnością określoną w ikonce "?":
Załączniki
2026-07-07-12-55-40-338.png
2026-07-07-12-55-40-338.png (7.98 KiB) Przejrzano 207 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____

Pociągnę temat. Najbezpieczniejszą metodą jest nie zaokrąglać współrzędnych, czyli oba checkboxy wyłączone. Może usunąć te zaokrąglenia z ustawień w dobie baz danych a zostawić jedynie "?" i zaokrąglenie jakie chce widzieć użytkownik.
Może inni się wypowiedzą na ten temat?
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

arttiq pisze: 07 lip 2026, 14:57 Pociągnę temat. Najbezpieczniejszą metodą jest nie zaokrąglać współrzędnych, czyli oba checkboxy wyłączone. Może usunąć te zaokrąglenia z ustawień w dobie baz danych a zostawić jedynie "?" i zaokrąglenie jakie chce widzieć użytkownik.
Może inni się wypowiedzą na ten temat?
Może je Pan wyłączyć w opcjach.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

Te opcje raczej muszą być, bo wykonujemy choćby obliczenie pola powierzchni działek do operatu… a takie obliczenia muszą być na zaokrąglonych współrzędnych, bo zaokrąglone współrzędne dajemy choćby w wykazie punktów ….

Ale wiadomo, w geodezji inżynieryjnej zaokrąglenia wyłączamy …
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ