Brak punktów granicznych po eksporcie do GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
senderbell
__
__

Brak punktów granicznych po eksporcie do GML

Post autor: senderbell »

Zmodyfikowałem położenie punktów granicznych działek (ustalenie) i wyeksportowałem plik do ewmapy z zaznaczeniem "od daty modyfikacji" oraz z opcją wysyłania obiektów z relacji w modyfikowanych obiektach.
Na portalu odgik plik importuje się bez błędów i widać wszystkie obiekty - w tym wszystkie punkty graniczne ze zmodyfikowanych działek.
Jednak do protokołu kontroli dostałem raport z ewmapy z takimi wpisami:
"Główna baza - Brak punktu granicznego o współrzędnych: 5738771.60 6586577.84"

Jest tego dużo a współrzędne nie dotyczą punktów które ja modyfikowałem a wszystkich tych które są powiązane z modyfikowanymi działkami.
np. wszystkie wzdłuż drogi, która w 2 punktach została zmodyfikowana. Oczywiście wszystkie punkty są i je widać.

Co można z tym zrobić ?
Eksport bez opcji wysyłania obiektów z relacji w modyfikowanych obiektach skutkuje błędami typu:
"Współrzędne punktów granicznych działki nie zgadzają się z geometrią działki."
--
Pozdrawiam
Senderbell
Damian
Team
Team

Re: Brak punktów granicznych po eksporcie do GML

Post autor: Damian »

senderbell pisze: 13 sie 2026, 22:46 Zmodyfikowałem położenie punktów granicznych działek (ustalenie) i wyeksportowałem plik do ewmapy z zaznaczeniem "od daty modyfikacji" oraz z opcją wysyłania obiektów z relacji w modyfikowanych obiektach.
Na portalu odgik plik importuje się bez błędów i widać wszystkie obiekty - w tym wszystkie punkty graniczne ze zmodyfikowanych działek.
Jednak do protokołu kontroli dostałem raport z ewmapy z takimi wpisami:
"Główna baza - Brak punktu granicznego o współrzędnych: 5738771.60 6586577.84"

Jest tego dużo a współrzędne nie dotyczą punktów które ja modyfikowałem a wszystkich tych które są powiązane z modyfikowanymi działkami.
np. wszystkie wzdłuż drogi, która w 2 punktach została zmodyfikowana. Oczywiście wszystkie punkty są i je widać.

Co można z tym zrobić ?
Eksport bez opcji wysyłania obiektów z relacji w modyfikowanych obiektach skutkuje błędami typu:
"Współrzędne punktów granicznych działki nie zgadzają się z geometrią działki."
Witam, proszę wykonać walidację całej bazy EGIB w celu wyeliminowania „swoich” błędów.

W oknie, w którym ustawia się parametry eksportu, proszę nie zaznaczać opcji „od daty modyfikacji”. Natomiast w oknie wyboru parametrów samej walidacji należy wskazać datę modyfikacji, zgodnie z załączonym rysunkiem.Program zwaliduje wszystkie obiekty bazy EGIB, ale wyświetli tylko te błędy, które wynikają z Pana opracowania.

Jeżeli wynik walidacji będzie pozytywny, proszę następnie wykonać eksport również całej bazy EGIB (bez zaznaczania w oknie parametrów eksport opcji „od daty modyfikacji”)
Załączniki
1.png
1.png (85.62 KiB) Przejrzano 626 razy
pozdrawiam
Damian M.
senderbell
__
__

Re: Brak punktów granicznych po eksporcie do GML

Post autor: senderbell »

Walidacja w C-GML daje wynik pozytywny.
Spróbuję w takim razie wyeksportować całość bez daty modyfikacji, choć nawet w odgik nie są pewni czy to się uda.
Niemniej, póki co dziękuję.
--
Pozdrawiam
Senderbell
ODPOWIEDZ