Tachimetria

Propozycje dotyczące rozszerzenia bądź modyfikacji istniejących opcji.
marioo
VIP
VIP

Tachimetria

Post autor: marioo »

Proszę o poprawę 3 uciążliwości w obliczeniach tachimetrii:
1 W opcjach: "obliczenie wysokości stanowiska wykonuj tylko dla punktów oznaczonych jako nawiązanie wysokościowe" powinno być zapamiętywane globalnie, tzn wybrane raz powinno pamiętać już zawsze.
2 Jeżeli mam ustawioną tabelę podstawową (ja mam na przykład oddzielny projekt z wszystkimi punktami osnowy) to przy obliczeniach program jeżeli występuje taki sam nr punktu jak w tabeli PODSTAWOWEJ nie powinien wyrzucać komunikatu. Wg mnie porównanie punktu (i komunikat) powinny być tylko z tabelą roboczą, a tabela podstawowa powinna służyć jedynie do pobrania punktów których brak w roboczej. Przy obliczeniach w których nr pikiet pokryją się z nr punktów w tabeli podstawowej jest to bardzo uciążliwe.
3 Przypomnę o dodaniu jakiegoś innego koloru dla punktów oznaczanych jako nawiązanie poziome i wysokościowe.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Re: Tachimetria

Post autor: FaFaL »

marioo pisze: 3 Przypomnę o dodaniu jakiegoś innego koloru dla punktów oznaczanych jako nawiązanie poziome i wysokościowe.
Hmmm, w C-GEO jest tylko nawiązanie przestrzenne (ewentualnie można je zredukować do sytuacyjnego za pomocą przełącznika o którym Pan wspomniał) oraz nawiązanie wysokościowe. Na moich komputerach nawiązanie xyh (lub xy) ma kolor czerwony, a nawiązanie h ma kolor zielony. No chyba że chodzi o coś innego.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marioo
VIP
VIP

Chodzi o to żeby było tak jak jest czyli: xy-czerwony, h-zielony), + kolor np niebieski dla punktów które są nawiązaniami xyh
Pozdrawiam
lfLF
____
____

Post autor: lfLF »

lfLF pisze:Przetestowałem. Opcji do przesytu. Dla mnie zbyt skomplikowane. W trakcie obliczeń trudno zapamiętać co to ja tam mam odfajkowane. Nie jestem przeciwny zaproponowanemu rozwiązaniu, ale proszę dodać F7 - nawiązanie syt.
Często obliczenia tachimetrii potrzebne są tylko dla obliczenia x i y. Przy zaznaczeniu F7 zostaną obliczone wsp. sytuacyjne bez pytania o H stanowiska czy nawiazania.
F5=syt-wys (tak jest teraz) - czerwony
F6=wys (tak jest teraz) - zielony
F7=syt (dodać) - np niebieski
W bardzo prosty sposób wybieram, jak program ma traktować poszczególne p-kty nawiązania i jest to widoczne.
Może tym razem się uda :D
Z poważaniem flFL
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Spróbujemy tak to wykonać.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP

marioo pisze: 1 W opcjach: "obliczenie wysokości stanowiska wykonuj tylko dla punktów oznaczonych jako nawiązanie wysokościowe" powinno być zapamiętywane globalnie, tzn wybrane raz powinno pamiętać już zawsze.
2 Jeżeli mam ustawioną tabelę podstawową (ja mam na przykład oddzielny projekt z wszystkimi punktami osnowy) to przy obliczeniach program jeżeli występuje taki sam nr punktu jak w tabeli PODSTAWOWEJ nie powinien wyrzucać komunikatu. Wg mnie porównanie punktu (i komunikat) powinny być tylko z tabelą roboczą, a tabela podstawowa powinna służyć jedynie do pobrania punktów których brak w roboczej. Przy obliczeniach w których nr pikiet pokryją się z nr punktów w tabeli podstawowej jest to bardzo uciążliwe.
Przypomnę jeszcze 2 punkty prócz kolorow, tak żeby nie umknęło:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

1 Sądzę, że nie będzie ta opcja już potrzebna - skoro wejdzie nowy typ nawiązania - poziomego.
2 Chyba faktycznie można ten komunikat wyłączyć w takim wypadku.
Pozdrawiam Jurek B.
fancegeo
_____
_____

Post autor: fancegeo »

Czy dla nawiązania tylko wysokościowego można wpisać błąd mH rówy "0".
pozdrawiam
fancegeo
marcinn
VIP
VIP

Post autor: marcinn »

Czy można podczas tworzenia zadań tachimetrycznych dodać dodatkowe rozwijane listy na nawiązania? Chodzi o to, żeby podczas tworzenia zadania tachimetrycznego można było wybrać kolejne punkty nawiązania- aktualnie trzeba otworzyć zadanie tachimetryczne, wybrać dodatkowe pkt i zapisać zadanie.
Darekex
___
___

Post autor: Darekex »

Witam

Proponuję dodać przy transmisji danych z instrumentu stanowiska które już jest na dysku przedrostka lub funkcję zmiany nazwy zadania przy imporcie już istniejącego stanowiska tachimetrycznego.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

to już jest :) można dodać automatyczną numerację lub samemu zmienić
2014-10-03_145750.png
2014-10-03_145750.png (29.91 KiB) Przejrzano 12677 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
olo1313

Post autor: olo1313 »

Propozycja zmiany
Czy można w tachimetrii w opcji średnie błędy pomiaru dodać dwa dodatkowe dotyczące wyznaczenia mp punktu z domiarem (w przypadku bezpośredniego wpisania w terenie, a także wpisania dopiero po transmisji w programie):
-błąd pomiaru odciętej oraz błąd wyznaczenia kierunku prostopadłego
tak aby były uwzględniane przy obliczeniu mp oraz żeby informacja o tych błędach pojawiła się w raporcie.
Dotychczas wprowadzenie domiaru nie powoduje zmiany wartości mp dla punktu.
Dziękuję
Igor
____
____

Post autor: Igor »

Zauważyłem, że przy liczeniu tachimetrii z różnymi wariantami nawiązań tylko nawiązania XYH (czerwone) są traktowane jako wiążące. Mając w tachimetrii również nawiązanie wysokościowe (zielone) na reper (którego położenie chcę przy okazji obliczyć ale użyć jego wysokości do kontroli nawiązania wysokościowego) to program wyrzuca komunikat o zmianie XYH. Oczywiście mogę zaznaczyć, że chcę tylko XY ale jeżeli mam już współrzędne nawiązania H i jedyna zmiana miałaby dotyczyć właśnie H to może program powinien pomijać wyświetlanie takiego komunikatu dla punktów nawiązania H.
Ewentualnie w tabeli roboczej dodać możliwość blokowania edycji kolumny z wysokością.

EDIT: W przypadku nawiązania tylko XY, którego wysokość chcę wyliczyć z tachimetrii to komunikat o zmianie nie wyskakuje. Żeby takiemu punktowi nadać rzędną muszę go odznaczyć z nawiązania.
Załączniki
C-GEO tachimetria.jpg
C-GEO tachimetria.jpg (125.55 KiB) Przejrzano 2296 razy
"Using no way as way to having no limitation as limitation" Bruce Lee
B@rt
_
_

Post autor: B@rt »

Igor pisze: 11 cze 2026, 11:47 Zauważyłem, że przy liczeniu tachimetrii z różnymi wariantami nawiązań tylko nawiązania XYH (czerwone) są traktowane jako wiążące. Mając w tachimetrii również nawiązanie wysokościowe (zielone) na reper (którego położenie chcę przy okazji obliczyć ale użyć jego wysokości do kontroli nawiązania wysokościowego) to program wyrzuca komunikat o zmianie XYH. Oczywiście mogę zaznaczyć, że chcę tylko XY ale jeżeli mam już współrzędne nawiązania H i jedyna zmiana miałaby dotyczyć właśnie H to może program powinien pomijać wyświetlanie takiego komunikatu dla punktów nawiązania H.
Ewentualnie w tabeli roboczej dodać możliwość blokowania edycji kolumny z wysokością.

EDIT: W przypadku nawiązania tylko XY, którego wysokość chcę wyliczyć z tachimetrii to komunikat o zmianie nie wyskakuje. Żeby takiemu punktowi nadać rzędną muszę go odznaczyć z nawiązania.
O ile się nie mylę, w tym przypadku masz kolorem czerwonym zaznaczone jako nawiązanie XYH, natomiast zielonym jako samo H. Więc finalnie masz 3 punkty zaznaczone do nawiązania wysokościowego. Nawiązanie XY masz kolorem niebieskim pod F7.
Igor
____
____

Tak ale nie tego dotyczył mój post. Dotyczył komunikatu sugerującego zmianę rzędnej punktu użytego w tachimetrii jako nawiązanie H na rzędną wyliczoną z tachimetrii co nie powinno mieć miejsca tak jak nie ma miejsca przy innych rodzajach nawiązań.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP

Post autor: MarekOtt »

Igor pisze: 15 cze 2026, 07:18 Tak ale nie tego dotyczył mój post. Dotyczył komunikatu sugerującego zmianę rzędnej punktu użytego w tachimetrii jako nawiązanie H na rzędną wyliczoną z tachimetrii co nie powinno mieć miejsca tak jak nie ma miejsca przy innych rodzajach nawiązań.
Zgadza się, masz rację.

Powinno tak być, że przy nawiązaniu H - kolor zielony H powinno być stałe, bez możliwości zmiany.
Aktualnie to tak nie działa, ja jednak się do tego przyzwyczaiłem.

To tak jakby przy nawiązaniu XYH - kolor czerwony - po obliczeniu, program sugerował zmianę XYH - co jest oczywiście bez sensu.

Program jednak musi przy nawiązaniu H - kolor zielony , zmienić XY by traktować ten punkt bezbłędnie - H zaś powinno być nie zmieniane i opcja aktualizacji powinna być niedostępne (wyciemniona / nie aktywna)
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

W odniesieniu do punktów nawiązania 1D (H) to jest wbudowana opcja do tego:
2026-06-22_114121.png
2026-06-22_114121.png (49.84 KiB) Przejrzano 2029 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Igor
____
____

Przyznam, że nawet nie szukałem w opcjach czy można to jakoś wyłączyć. Myślałem, że skoro nawiązania XYH oraz XY nie zmieniają danych wyjściowych "domyślnie" to podobnie powinno być z nawiązaniem H. Ważne jednak, że taka opcja jest i program ją pamięta więc można sobie raz włączyć i zapomnieć. :) Przynajmniej do czasu gdy nie wykona się obliczeń na innym komputerze. :wink:
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

pewnie jutro w wersji testowej już w standardzie będzie poprawiona sprawa z nawiązaniami.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
darex
___
___

Post autor: darex »

A czy byłaby możliwość wprowadzić zmiany dla jednego wiersza dla kątów poziomych i pionowych w drugim położeniu lunety ?
Czuwaj
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

darex pisze: 04 sie 2026, 22:25 A czy byłaby możliwość wprowadzić zmiany dla jednego wiersza dla kątów poziomych i pionowych w drugim położeniu lunety ?
Bardzo proszę o pełniejszą informację.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
darex
___
___

Post autor: darex »

Chodzi mi o to, że muszę "dorobić" pomiar punktów kontrolnych. W tachimetrii mam zmierzone punkty w pierwszym położeniu lunety i potrzebuje dorobić da samą pikietę w II położeniu np. po skopiowaniu bloku danych i wklejeniu chciałbym by ta druga obserwacja zmieniła kąt poziomy o +200.00000 i kąt pionowy o 400.0000 - kąt pierwotny. Albo od razu opcja, która kopiuje poniżej tą samą pikietę tylko w konfiguracji II położenia lunety.
Załączniki
tach_a.png
tach_a.png (19.83 KiB) Przejrzano 1228 razy
Czuwaj
PawełP
__
__

Post autor: PawełP »

a czy nie szybciej będzie samemu dodać wiersz i dopisać z ręki tą obserwację, skoro nie została i tak zrobiona w terenie?
ODPOWIEDZ