Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność
Re: Tabela współrzędnych - Nowa funkcjonalność
Opisałem i wysłałem
Janek B.
Janek B.
Witam.
Odgrzewam trochę temat. Zauważyłem że przy użyciu "paska grupowania rekordów" nie ma możliwości zaznaczenia wszystkich punktów danej grupy. Wczytałem sobie plik SWDE przez przeglądarkę GIS. Numery punktów granicznych wczytały się wraz z atrybutami ZRD, STB itp. Jednak na mapie, wszystkie punkty wskoczyły na warstwę zerową bez kodów. Żeby przypisać stabilizację tym punktom na mapie (kółeczko lub kropka), użyłem paska grupowania po atrybucie STB. Jednak teraz mam problem by zaznaczyć całą grupą i zmienić jej kod. A przeciąganie paręset punktów w nowej tabeli jest trochę męczące.
Odgrzewam trochę temat. Zauważyłem że przy użyciu "paska grupowania rekordów" nie ma możliwości zaznaczenia wszystkich punktów danej grupy. Wczytałem sobie plik SWDE przez przeglądarkę GIS. Numery punktów granicznych wczytały się wraz z atrybutami ZRD, STB itp. Jednak na mapie, wszystkie punkty wskoczyły na warstwę zerową bez kodów. Żeby przypisać stabilizację tym punktom na mapie (kółeczko lub kropka), użyłem paska grupowania po atrybucie STB. Jednak teraz mam problem by zaznaczyć całą grupą i zmienić jej kod. A przeciąganie paręset punktów w nowej tabeli jest trochę męczące.
Najprościej jest wykorzystać funkcję zapytania SQL - tam można podać jako kryterium - np. wartość atrybutu STB - wtedy zaznaczą się punkty i można im nadać odpowiedni kod.MarekOtt pisze:Witam.
Pozdrawiam Jurek B.
Można też użyć filtrowania i zaznaczyć przefiltrowane...
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zapomniałem o tej funkcji. Dziękuję.Jurek B. pisze:Najprościej jest wykorzystać funkcję zapytania SQL - tam można podać jako kryterium - np. wartość atrybutu STB - wtedy zaznaczą się punkty i można im nadać odpowiedni kod.MarekOtt pisze:Witam.
Dzien dobry.
Czy można by było wprowadzić skrót klawiszowy do opcji Tabela--->Zaznaczone punkty---> Przenieś na inną warstwę.
Dziękuję
Edit:
I jeszcze jedno, czy można by było synchronizować przynajmniej niektóre skróty klawiszowe, te działające na mapie z tymi na tabeli.
Dla przykładu:
Zaznacz punkt - ma mapie (F7) - w tabeli (F5)
Odznacz wszystkie punkty - na mapie (chyba brak skrótu - a przydałby się) - w tabeli (F7)
Trochę to wszystko pomieszane jest i coraz trudniej się w tym połapać
Czy można by było wprowadzić skrót klawiszowy do opcji Tabela--->Zaznaczone punkty---> Przenieś na inną warstwę.
Dziękuję
Edit:
I jeszcze jedno, czy można by było synchronizować przynajmniej niektóre skróty klawiszowe, te działające na mapie z tymi na tabeli.
Dla przykładu:
Zaznacz punkt - ma mapie (F7) - w tabeli (F5)
Odznacz wszystkie punkty - na mapie (chyba brak skrótu - a przydałby się) - w tabeli (F7)
Trochę to wszystko pomieszane jest i coraz trudniej się w tym połapać
W wersji testowej dodany Ctrl W - co do reszty skrotow to faktem jest, ze jest bałagan, ale na decyzje poczekam na powrót reszty ekipy z urlopów.MarekOtt pisze:Dzien dobry.
pozdrawiam
grzes
grzes
Dzięki za dodanie skrótu.grzes pisze:W wersji testowej dodany Ctrl W - co do reszty skrotow to faktem jest, ze jest bałagan, ale na decyzje poczekam na powrót reszty ekipy z urlopów.MarekOtt pisze:Dzien dobry.
Fakt, bałagan się zrobił
czy w tabeli współrzędnych>zaznacz zapytaniem SQL można dodać pozostałe kolumny, które są w tabeli? Są tylko nieliczne. Na pewno nie ma X, Y, H. Mi akurat zależy, żeby zaznaczyć punkty o konkretnej wysokości
Przekażę programiście, sprawdzi czy może dodać te XYH, a do tego czasu można skorzystać z filtru dostępnego dla każdej kolumny, gdzie można wybrać dowolną wartość lub dwie:
- Załączniki
-
- p1.JPG (15.36 KiB) Przejrzano 8658 razy
-
- p2.JPG (57.36 KiB) Przejrzano 8658 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Proszę o usunięcie usterki, podczas transformacji mapy (całej przez opcje transformacja mapy) w oparciu o punkty dostosowania, punkty zablokowane w tabeli której dotyczy transformacja mapy - zmieniają także współrzędne - nie działa zablokowanie
Tego szybko nie zmienimy, blokowanie punktów ma ograniczony zasięg, jest wiele miejsc w programie, w których ono nie jest respektowane.
Taką rolę od zawsze pełni tabela podstawowa, dlatego warto o niej pamiętać i korzystać dla punktów, które nie powinny być modyfikowane z innymi.
Pozdrawiam Jurek B.
Proszę o usunięcie usterki. Według mnie w tabeli jest złe sortowanie po X malejąco .Tworzy jakieś pary i tak sortuje, a nie od lewej malejąco.
Dodatkowo program w tabeli nie potrafi przenumerować numerów punktów na pełny identyfikator. . Po wyeksportowaniu (bez zaokrągleń z pełna precyzją) i zamianie numerów w innym programie po imporcie punkty traktowane są jako inne (różnica np na 8 miejscu po przecinku) i nie przepina działek.Trzeba usunąć stare punkty i łączyć od nowa działki .
Dodatkowo program w tabeli nie potrafi przenumerować numerów punktów na pełny identyfikator. . Po wyeksportowaniu (bez zaokrągleń z pełna precyzją) i zamianie numerów w innym programie po imporcie punkty traktowane są jako inne (różnica np na 8 miejscu po przecinku) i nie przepina działek.Trzeba usunąć stare punkty i łączyć od nowa działki .
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Proszę sprawdzić opcję Tabela -> Sortowanie -> Zaindeksuj pole numeru. Jeśli nie pomoże, proszę zadzwonić do nas na dowolny serwisowy numer.tomek pisze: ↑31 mar 2026, 11:50 Proszę o usunięcie usterki. Według mnie w tabeli jest złe sortowanie po X malejąco .Tworzy jakieś pary i tak sortuje, a nie od lewej malejąco.
Odnośnie importu punktów - proszę sprawdzić, czy w programie nie ma Pan włączonych zaokrągleń ( opcje -> parametry programu -> obliczenia).
Na sortowanie pomogło zaindeksowanie.tomek pisze: ↑31 mar 2026, 11:50 Proszę o usunięcie usterki. Według mnie w tabeli jest złe sortowanie po X malejąco .Tworzy jakieś pary i tak sortuje, a nie od lewej malejąco.
Na zamianę numerów pomogło przenumerowanie - w polu "Przedrostek" należy wpisać początek identyfikatora punktu (w tym wypadku punktu granicznego, czyli D.xxxx_x.xxxx.), zaś w polu Numer tylko sam numer punktu.
Dało by radę w opcji przenumerowanie punktów w tabeli dodać opcję nie numeruj pustych linii albo ustawić by przenumerowało tylko punkty, które mają minimum XY. Po wybraniu "Zaznacz wszystkie" zaznacza również pierwszy i ostatni wiersz, który jest pusty i nadaje mu numer.
Czuwaj
Ok, w wersji testowej jest zrobione.
Pozdrawiam Jurek B.
Strona główna softline