Google Earth
Google Earth
Czy jest jakaś możliwość zaimportowania pliku *.kmz z Google Earth ?
Re: Google Earth
Poniewaz KMZ to spakowany zipem KML, to troche skomplikowana metoda jest taka:
1. zmienic rozszerzenie z kmz na zip
2. wypakowac zawarty w zip-ie plik kml
3. uruchomic okno GIS w C-Geo
4. kliknac na opcję "wczytaj z pliku ..." - wybrac "wszystkie pliki" i wskazac wypakowany plik kml
1. zmienic rozszerzenie z kmz na zip
2. wypakowac zawarty w zip-ie plik kml
3. uruchomic okno GIS w C-Geo
4. kliknac na opcję "wczytaj z pliku ..." - wybrac "wszystkie pliki" i wskazac wypakowany plik kml
pozdrawiam
grzes
grzes
Nie drążyłem w czerwcu, ale nie udało się (poradziłem sobie inaczej: rysowałem "ręcznie") . Problem powraca, bo klient pracuje na KMZ'tach i KML'ach i w takim formacie przysyła mi zakresy do opracowania map, a metoda "ręczna" jest bardzo czasochłonna. Na serwis@xgeo.pl wysyłam przykładowy KMZ. Proszę o pomoc.
Prosze napisac z czym konkretnie Pan sobie nie poradził. W aktualnej wersji testowej dodalem dla ułatwienia w menu GIS pozycje "Pliki KML" w oknie wczytywania warstwy.
Czyli:
1. otwieramy okno GIS
2. druga ikonka "Otwórz warstwę" -> Wczytaj z pliku ....
3. wskazujemy plik KML
4. po wczytaniu pewnie trzeba go przetransformowac z ukladu geograficznego na uklad mapy - czyli w tym samym oknie "Narzędzia->Transformacja miedzy ukladami"
5. i na koniec eksport do mapy c-geo: trzecia ikonka->Eksportuj do C-Geo
Czyli:
1. otwieramy okno GIS
2. druga ikonka "Otwórz warstwę" -> Wczytaj z pliku ....
3. wskazujemy plik KML
4. po wczytaniu pewnie trzeba go przetransformowac z ukladu geograficznego na uklad mapy - czyli w tym samym oknie "Narzędzia->Transformacja miedzy ukladami"
5. i na koniec eksport do mapy c-geo: trzecia ikonka->Eksportuj do C-Geo
pozdrawiam
grzes
grzes
Dzień dobry.
Czy jest możliwość wczytania do Google Earth wpasowanego w CGeo ratsra?
Czy jest możliwość wczytania do Google Earth wpasowanego w CGeo ratsra?
Niestety do Google Earth można dodawać tylko dane wektorowe (KML, geojson, json, xml).
Pozdrawiam Jurek B.
Od jakiegoś czasu wersja Pro na desktopa jest darmowa. Jedynie co że georefernacja powinna być chyba w WGS, a ja sobie rastre wpasowałem w naszym układzie 2000 i dlatego wczytuje mi się po prostu obraze bez referencji. Może przy pomocy QGis będzie się dało coś wykombinować.
Ok, to można także z C-GEO wyeksportować raster z transformacją do WGS84, przez Plik-Eksport-Eksport do pliku rastrowego, tam ustawić format geotiff i włączyć transformację rastra do WGS84. Sprawdziłem i taki raster jest wczytywany do GE PRO,
Pozdrawiam Jurek B.
Strona główna softline