Zmiana wysokości anteny, w punkcie pomierzonym instrumentem Leica z pochyłomierzem

Dyskusje na dowolne tematy "około-geodezyjne". Zapraszamy !
Aoschin
_____
_____

Zmiana wysokości anteny, w punkcie pomierzonym instrumentem Leica z pochyłomierzem

Post autor: Aoschin »

Zdarzyło mi się pomierzyć GPS'em z pochyłomierzem Leica (na Leica Captivate) punkty ze źle zadaną wysokością tyczki. Jest ich tylko kilka sztuk i nie bardzo mam po drodze, żeby po te 4 punkty jeszcze raz jechać.
Pytanie, czy ktoś zna sposób na przeliczenie współrzędnych/zmianę w kontrolerze wysokości anteny, tak aby to skorygować?
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Re: Zmiana wysokości anteny, w punkcie pomierzonym instrumentem Leica z pochyłomierzem

Post autor: FaFaL »

W Leice jest tak, że może Pan wejść do bazy pomierzonych punktów i zmienić wysokość tyczki - chyba jak się kliknie w ikonkę obiektu to można wybrać opcję przeglądania danych (niestety nie mam teraz przy sobie kontrolera aby sprawdzić konkretnie).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Aoschin
_____
_____

Re: Zmiana wysokości anteny, w punkcie pomierzonym instrumentem Leica z pochyłomierzem

FaFaL pisze: 23 lis 2024, 18:35 W Leice jest tak, że może Pan wejść do bazy pomierzonych punktów i zmienić wysokość tyczki - chyba jak się kliknie w ikonkę obiektu to można wybrać opcję przeglądania danych (niestety nie mam teraz przy sobie kontrolera aby sprawdzić konkretnie).
Pierwsza rzecz, którą sprawdziłem, niestety nie ma tam opcji edycji, tylko podgląd. Zostaje skrobnąć do supportu.
Pozdrawiam
Ao
Multiprojekt-Geo
__
__

Post autor: Multiprojekt-Geo »

W Leica Captivate jest możliwość zmiany wys. tyczki. Proszę wejść w tabelę punktów, najechać kursorem na punkt do edycji i z dolnego menu wybrać edycję. W edycji przejść na zakładkę obserwacje (OBS) i tam jest możliwość edycji wysokości tyczki.
Pozdrawiam.
R.N.
Aoschin
_____
_____

Multiprojekt-Geo pisze: 26 lis 2024, 14:29 W Leica Captivate jest możliwość zmiany wys. tyczki. Proszę wejść w tabelę punktów, najechać kursorem na punkt do edycji i z dolnego menu wybrać edycję. W edycji przejść na zakładkę obserwacje (OBS) i tam jest możliwość edycji wysokości tyczki.
Pozdrawiam.
R.N.
No chyba właśnie coś jest inaczej przy punktach pomierzonych z pochyłomierzem, bo pamiętam że gdzieś to robiłem na poprzednim GPS'ie.
Tak to wygląda na punktach teraz:
wys_ant_LC.jpg
wys_ant_LC.jpg (193.93 KiB) Przejrzano 163 razy
Kontaktowałem się też z przedstawicielem i ten wskazał, że trzeba się udać do supportu.
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
_____
_____

Dla potomnych:
Support bardzo uprzejmie odesłał mi przeliczone współrzędne w formie raportu z Infinity, więc jak ktoś ma to tam chyba można poprawiać.
Pozdrawiam
Ao
ODPOWIEDZ