Zdarzyło mi się pomierzyć GPS'em z pochyłomierzem Leica (na Leica Captivate) punkty ze źle zadaną wysokością tyczki. Jest ich tylko kilka sztuk i nie bardzo mam po drodze, żeby po te 4 punkty jeszcze raz jechać.
Pytanie, czy ktoś zna sposób na przeliczenie współrzędnych/zmianę w kontrolerze wysokości anteny, tak aby to skorygować?
Zmiana wysokości anteny, w punkcie pomierzonym instrumentem Leica z pochyłomierzem
Re: Zmiana wysokości anteny, w punkcie pomierzonym instrumentem Leica z pochyłomierzem
W Leice jest tak, że może Pan wejść do bazy pomierzonych punktów i zmienić wysokość tyczki - chyba jak się kliknie w ikonkę obiektu to można wybrać opcję przeglądania danych (niestety nie mam teraz przy sobie kontrolera aby sprawdzić konkretnie).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Re: Zmiana wysokości anteny, w punkcie pomierzonym instrumentem Leica z pochyłomierzem
Pierwsza rzecz, którą sprawdziłem, niestety nie ma tam opcji edycji, tylko podgląd. Zostaje skrobnąć do supportu.
Pozdrawiam
Ao
Ao
-
- __
W Leica Captivate jest możliwość zmiany wys. tyczki. Proszę wejść w tabelę punktów, najechać kursorem na punkt do edycji i z dolnego menu wybrać edycję. W edycji przejść na zakładkę obserwacje (OBS) i tam jest możliwość edycji wysokości tyczki.
Pozdrawiam.
R.N.
Pozdrawiam.
R.N.
No chyba właśnie coś jest inaczej przy punktach pomierzonych z pochyłomierzem, bo pamiętam że gdzieś to robiłem na poprzednim GPS'ie.Multiprojekt-Geo pisze: ↑26 lis 2024, 14:29 W Leica Captivate jest możliwość zmiany wys. tyczki. Proszę wejść w tabelę punktów, najechać kursorem na punkt do edycji i z dolnego menu wybrać edycję. W edycji przejść na zakładkę obserwacje (OBS) i tam jest możliwość edycji wysokości tyczki.
Pozdrawiam.
R.N.
Tak to wygląda na punktach teraz: Kontaktowałem się też z przedstawicielem i ten wskazał, że trzeba się udać do supportu.
Pozdrawiam
Ao
Ao
Dla potomnych:
Support bardzo uprzejmie odesłał mi przeliczone współrzędne w formie raportu z Infinity, więc jak ktoś ma to tam chyba można poprawiać.
Support bardzo uprzejmie odesłał mi przeliczone współrzędne w formie raportu z Infinity, więc jak ktoś ma to tam chyba można poprawiać.
Pozdrawiam
Ao
Ao