Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja
Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja
Zainstalowałem na win7 (64 bity) i jest ok. Może trzeba pobrać jeszcze raz plik exe
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Nie wiem jak pozostałym, ale mi przydała by się też informacja o obrębie, gminie i nr działki w tabeli dotyczącej roboty.
Dziwna rzecz dzieje się też z oknem programu po kliknięciu ikonki "przywróć w dół"
Dziwna rzecz dzieje się też z oknem programu po kliknięciu ikonki "przywróć w dół"
- Załączniki
-
- 2.JPG (34.43 KiB) Przejrzano 6790 razy
Uwagi do geo_organizer 2014-09-04
- antywirus reaguje paniką na plik setup.exe (podejrzenie win32.evo-gen)
- niektóre Organy/Ośrodki/inne urzędy lobią mieć długie, wieloczłonowe nazwy a pole adresata zgłoszenia ma tylko 5 linii. Czy można byłoby umieścić nazwę ulicy, kod i miejscowość w jednej linii? Ewentualnie może wprowadzić reakcję na znak łamania wiersza "/p" w nazwie organu?
- lista ośrodków posiada kolumnę "imię" której nie da się edytować
- lista zbiorów danych, pozycja 9.3.1 i 9.3.2 sa identyczne co do treści. Wydaje mi się że 9.3.1 dotyczy chyba działek i budynków a 9.3.2 lokali.

- niektóre Organy/Ośrodki/inne urzędy lobią mieć długie, wieloczłonowe nazwy a pole adresata zgłoszenia ma tylko 5 linii. Czy można byłoby umieścić nazwę ulicy, kod i miejscowość w jednej linii? Ewentualnie może wprowadzić reakcję na znak łamania wiersza "/p" w nazwie organu?
- lista zbiorów danych, pozycja 9.3.1 i 9.3.2 sa identyczne co do treści. Wydaje mi się że 9.3.1 dotyczy chyba działek i budynków a 9.3.2 lokali.
1. przeskanowalem: https://www.virustotal.com/pl/file/0570 ... 409818169/tuvalu pisze:Uwagi do geo_organizer 2014-09-04
2. Na razie mozna po wybraniu ze słownika przeedytowac w oknie zgloszenia w tym duzym polu. Cos pomysle na pozniej
3. wywalimy
4. Tak jest - zaraz to dopiszę
pozdrawiam
grzes
grzes
Na xp nie widze nic dziwnego - co dokladnie sie dzieje?MarekOtt pisze: Dziwna rzecz dzieje się też z oknem programu po kliknięciu ikonki "przywróć w dół"
pozdrawiam
grzes
grzes
Przepraszam, nie aktualnie. Po testowałem na innym komputerze i tam było OK, wiec szukałem winy u siebie i coś tam źle się okno sformatowało. Przepraszam za zamieszanie, powinienem sprawdzić wcześniej na innym cpu zanim napisze postagrzes pisze:Na xp nie widze nic dziwnego - co dokladnie sie dzieje?MarekOtt pisze: Dziwna rzecz dzieje się też z oknem programu po kliknięciu ikonki "przywróć w dół"

-
- __
WitamPUG pisze:Witam.
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę zainstalować tego pliku na Win7 - nawet jako administrator. Czy ktoś jeszcze ma ten problem?
Zainstalowane u mnie na Win7/64bit i śmiga.
Witam, przy zgłaszaniu prac GeoOrganizer to świetna rzecz.
Podczas użytkowania zaważyłem:
- brak jednostek dla poz. cennika 14.1
- problem w naliczaniu opłaty (szacunkowego kosztu) dla konkretnej pozycji. Jeżeli podamy pow. 0.7 ha dla pozycji cennika 9.1 wychodzi 10.50zł.
Z kalkulatora CODGiK wychodzi z K=0.5 15zł. Kalkulator CODGiK dokonuje zaokrąglenia pow. z 0.7 ha na 1 ha.
Wydaje mi się, że CODGiK liczy dobrze. Myślę, że istotny tutaj jest pkt 19 "W przypadku gdy Ljr jest mniejsza niż 1, do obliczenia wysokości opłaty przyjmuje się 1".
Mariusz
- problem w naliczaniu opłaty (szacunkowego kosztu) dla konkretnej pozycji. Jeżeli podamy pow. 0.7 ha dla pozycji cennika 9.1 wychodzi 10.50zł.
Z kalkulatora CODGiK wychodzi z K=0.5 15zł. Kalkulator CODGiK dokonuje zaokrąglenia pow. z 0.7 ha na 1 ha.
Wydaje mi się, że CODGiK liczy dobrze. Myślę, że istotny tutaj jest pkt 19 "W przypadku gdy Ljr jest mniejsza niż 1, do obliczenia wysokości opłaty przyjmuje się 1".
Mariusz
Dziekuje za uwagi zaraz wrzuce poprawki. Mam tylko problem z poz. 14.1 - u mnie jest jednostka "arkusz mapy"hasan pisze:Witam, przy zgłaszaniu prac GeoOrganizer to świetna rzecz.
Mariusz
pozdrawiam
grzes
grzes
Jest juz nowy setup (link w pierwszym poscie).
Poprawione:
-wyswietlanie gminy i obrębu w tabeli robót
Poprawione:
Dodane:- problem w naliczaniu opłaty (szacunkowego kosztu) dla konkretnej pozycji. Jeżeli podamy pow. 0.7 ha dla pozycji cennika 9.1 wychodzi 10.50zł.
- lista zbiorów danych, pozycja 9.3.1 i 9.3.2 sa identyczne co do treści.
-wyswietlanie gminy i obrębu w tabeli robót
pozdrawiam
grzes
grzes
Chodziło o poz. 10.4,grzes pisze: Dziekuje za uwagi zaraz wrzuce poprawki. Mam tylko problem z poz. 14.1 - u mnie jest jednostka "arkusz mapy"

Mariusz
Brakuje pozycji 9.4, a właściwie brak tylko numeru, bo treść już jest - przeskok w numeracji.
Program przydatny, wart rozwijania. Przypomina mi Libro, mam nadzieję, że nie podzieli jego losu.
Program przydatny, wart rozwijania. Przypomina mi Libro, mam nadzieję, że nie podzieli jego losu.
Libro to był kombajn do wszystkiego w którym wypełnienie wszystkich tabelek trwało godzinę w czasach gdy wypełnienie zlecenia trwało minutę. Geo Organizer to program w którym wypełnienie tabelek trwa minutę w czasach gdy ręczne wypełnienie prostego przecież dokumentu jakim powinno być zgłoszenie, dzięki naszym kochanym Ustawodawcom zajmuje godzinę. 

Zainstalowałem na win 8.1 i działa bez problemu- tak dla informacji pozostałych
Mocne - może takie powinno być motto GeoOrganizeraLibro to był kombajn do wszystkiego w którym wypełnienie wszystkich tabelek trwało godzinę w czasach gdy wypełnienie zlecenia trwało minutę. Geo Organizer to program w którym wypełnienie tabelek trwa minutę w czasach gdy ręczne wypełnienie prostego przecież dokumentu jakim powinno być zgłoszenie, dzięki naszym kochanym Ustawodawcom zajmuje godzinę

Pozdrawiam Jurek B.
2014-09-05 - propozycje kosmetyki
1/ do jednej roboty/obiektu można zgłosić kilka zgłoszeń (głównych + uzupełniających) lub na jednym zgłoszeniu wykazać wiele obiektów lub obszarów. W związku z tym proponowałbym dodanie w tabeli "dokumenty dołączone do roboty" jeszcze jednej kolumny gdzie można by dodać własny tekst np. opisujący czego konkretnie dotyczy kolejny dokument.
2/ dotyczy tabeli 9 i 10 (celów i rodzajów można zgłosić również kilka). Dla czytelności proponuję dodać numer przy nazwie na wydruku, kolejne cele/rodzaje w nowym wierszu, całość wycentrować tak jak inne komórki w zgłoszeniu.
3/ proszę o możliwość szeregowania zbiorów danych w/g kodu (lub samodzielnie). Czasem zabraknie mi do 30 zł i dokupiłbym sobie coś drobnego z zasobu za resztę.
1/ do jednej roboty/obiektu można zgłosić kilka zgłoszeń (głównych + uzupełniających) lub na jednym zgłoszeniu wykazać wiele obiektów lub obszarów. W związku z tym proponowałbym dodanie w tabeli "dokumenty dołączone do roboty" jeszcze jednej kolumny gdzie można by dodać własny tekst np. opisujący czego konkretnie dotyczy kolejny dokument.
2/ dotyczy tabeli 9 i 10 (celów i rodzajów można zgłosić również kilka). Dla czytelności proponuję dodać numer przy nazwie na wydruku, kolejne cele/rodzaje w nowym wierszu, całość wycentrować tak jak inne komórki w zgłoszeniu.
3/ proszę o możliwość szeregowania zbiorów danych w/g kodu (lub samodzielnie). Czasem zabraknie mi do 30 zł i dokupiłbym sobie coś drobnego z zasobu za resztę.

Proponuję dodać opcje wyświetlania robót - w toku, skończone, wszystkie. Przy większej liczbie robi się bałagan.
Trzeba również dodać odpowiednie pole definiujące ten stan.
Bedzie.k_batura pisze:Proponuję dodać opcje wyświetlania robót - w toku, skończone, wszystkie. Przy większej liczbie robi się bałagan.
Niestety bedzie tez zmiana kodowania polskich znaków w bazie danych, skutkująca ich brakiem dla danych wprowadzonych do tej pory. Jesli ktos uzywa na szerszą skalę obecnej wersji to proszę sie wstrzymac z wprowadzaniem danych. Po aktualizacji beda 2 wyjscia: albo reczne poprawianie wszystkich danych (tylko polskie litery), albo skasowanie pliku bazy i praca od zera.
pozdrawiam
grzes
grzes
Jest dostępna nowa wersja link i opis w pierwszym poście.
Jak wyzej pisalem będzie problem z polskimi znakami w danych wprowadzonych we wcześniejszych wersjach.
Jak wyzej pisalem będzie problem z polskimi znakami w danych wprowadzonych we wcześniejszych wersjach.
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam
Faktycznie trzeba poprawić wszystkie wprowadzone dane o polskie znaki. Zastanawia mnie jednak brak polskich znaków w celu zgłaszanych prac oraz w rodzaju zgłaszanych prac.
pozdrawiam
bartek
Faktycznie trzeba poprawić wszystkie wprowadzone dane o polskie znaki. Zastanawia mnie jednak brak polskich znaków w celu zgłaszanych prac oraz w rodzaju zgłaszanych prac.
pozdrawiam
bartek
Te słowniki są tez zapisane w bazie danych (zapisaly sie przy pierwszym uruchomieniu programu). Mozna usunac plik bazy danych - wtedy założą sie na nowo prawidlowo albo je przeedytowac i dopisac polskie litery.bartan pisze:Witam
pozdrawiam
bartek
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam
Chodzi mi o zakładanie nowego zgłoszenia prac geodezyjnych. Przepraszam nie dopisałem.
Pozdrawiam
Bartek
Chodzi mi o zakładanie nowego zgłoszenia prac geodezyjnych. Przepraszam nie dopisałem.
Pozdrawiam
Bartek
To nie ma znaczenia czy stare czy nowe. Słownik (lista ktora pojawia sie po nacisnięciu przycisku "...") został stworzony w starej wersji i to skutkuje brakiem polskich liter. W oknie ktore sie pojawia po po nacisnięciu przycisku "..." mozna zeedytowac wartości słownika.bartan pisze:Witam
Pozdrawiam
Bartek
pozdrawiam
grzes
grzes
Wyrzuciłem wpisane roboty. odinstalowałem program. Ściągnąłem i zainstalowałem ponownie.
Wybierając cel pracy w nowo zakładanym zgłoszeniu dalej nie mam polskich liter.
Wszędzie są oprócz celu pracy i rodzaju pracy.
pozdrawiam
pozdrawiam
Zaleznie od wersji windows prosze odszukac katalog "Geo Orgranizer", u mnie to:bartan pisze:Wyrzuciłem wpisane roboty. odinstalowałem program. Ściągnąłem i zainstalowałem ponownie.
pozdrawiam
Document and settings/All Users/Dokumenty/Geo Organizer
I tam usunac plik roboty.geo - to jest plik bazy danych - usuniecie tego pliku usuwa wszystkie dotąd wprowadzone dane.
pozdrawiam
grzes
grzes