format daty
format daty
program zapisuje datę w formacie RRRR-MM-DD czy aby nie powinno być DD-MM-RRRR? Tak przewidywała co prawda nie obowiązująca już norma ale nie zastąpiona inną. Czy można to zmienić w programie? Nie mogę znaleźć takiej możliwości.
Re: format daty
Format daty należy zmienić w ustawieniach systemu operacyjnego na komputerze - wtedy też zmieni się format daty w C-GEO.
Proszę też zwrócić uwagę, że przy dacie RRRR-MM-DD o wiele łatwiej sortuje się dokumenty itp. zwłaszcza gdy data zapisywana jest jako tekst.maciekwu pisze:program zapisuje datę w formacie RRRR-MM-DD czy aby nie powinno być DD-MM-RRRR? Tak przewidywała co prawda nie obowiązująca już norma ale nie zastąpiona inną. Czy można to zmienić w programie? Nie mogę znaleźć takiej możliwości.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
nie mniej norma PN-EN 28601:2002 ostatnia obowiązująca w Polsce (fakt, że na dzisiaj nie ma żadnej po jej uchyleniu) określała DD-MM-RRRR. Wydaje mi się, że nic nie stałoby na przeszkodzie by można było w opcjach decydować o sposobie zapisu daty.
Formatem daty zarządza system operacyjny, proszę tam zmienić i będzie tak jak Pan ustawi.
Pozdrawiam Jurek B.
dziękuję za informację