Formularz - zmienne opisu projektu
Formularz - zmienne opisu projektu
Witam.
Mam problem jak wstawić do formularza dane z opisu projektu, dodane jako dodatkowy opis. Chodzi o pola, które rozdzielone są spacją (Dz. ewid, Nr adresowy), i nie wiem jak ustawić dla nich zmienną, tzn. jaki zastosować rozdzielnik między wyrazami. Rozdzielenie wyrazów „ „ (spacja), „_” (podkreślnik dolny), "-" myślnik", pisane razem. Próbowałem różnych kombinacji, a nie mogę uzyskać żądanego efektu. Problemu nie ma, jeśli nazwa tabeli składa się z jednego wyrazu. Możliwe, że robię coś nie tak, jak być powinno. Nie chciał bym zmieniać nazw opisów, z tego powodu, że są one zastosowane w szablonach, gdzie działa to prawidłowo, a trochę tych szablonów się narobiło.
Poniżej przedstawiam opis tabeli, zmienne zastosowane w formularzu, oraz uzyskany efekt.
Mam problem jak wstawić do formularza dane z opisu projektu, dodane jako dodatkowy opis. Chodzi o pola, które rozdzielone są spacją (Dz. ewid, Nr adresowy), i nie wiem jak ustawić dla nich zmienną, tzn. jaki zastosować rozdzielnik między wyrazami. Rozdzielenie wyrazów „ „ (spacja), „_” (podkreślnik dolny), "-" myślnik", pisane razem. Próbowałem różnych kombinacji, a nie mogę uzyskać żądanego efektu. Problemu nie ma, jeśli nazwa tabeli składa się z jednego wyrazu. Możliwe, że robię coś nie tak, jak być powinno. Nie chciał bym zmieniać nazw opisów, z tego powodu, że są one zastosowane w szablonach, gdzie działa to prawidłowo, a trochę tych szablonów się narobiło.
Poniżej przedstawiam opis tabeli, zmienne zastosowane w formularzu, oraz uzyskany efekt.
- Załączniki
-
- c-geo - formularz zmienne.PNG (69.69 KiB) Przejrzano 16399 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Re: Formularz - zmienne opisu projektu
Witam, te zmienne muszą być umieszczane w nawiasach [], np.: skala [$S]
Pozdrawiam Jurek B.
Kazda zmienna w oddzielnym nawiasie [$obreb]- dz. [$dzialka] itd
pozdrawiam
grzes
grzes
Zdaję sobie sprawę, że zmienne wpisujemy w nawiasach [].
Próbowałem też każdą zmienną wpisać oddzielnie w [], ale to nie pomaga.
Pozycja 1 wykonana tak, jak jest opisane na wiki. Wszystkie zmienne w jednym [], a środkowe zmienne zakończone $.
Pozycja 4 tak jak opisał grzes, każda zmienna osobno w [].
Pozycja 2 i 3 m.in.to inne warianty, które próbowałem.
Problemu nie ma dla zmiennych systemowych, np
Nazwa Obręby - [$pNazwaObreb],
jak i zmiennych składających się z jednego wyrazu, np
ulica - [$pulica],
KW - [$pKW].
Te wyświetlają się prawidłowo.
Problemy zaczynają się w zmiennych dwuwyrazowych, jak np.
Dz. ewid. - [$pDz._ewid.],
nr adresowy - [$pnr_adresowy].
Kłopot ten nie występuje w szablonach, gdzie stosuje te nazwy pól opisu projektu z powodzeniem. Problemy są tylko w formularzach. A jak pisałem wcześniej, chciałbym uniknąć zmian nazw pól opisu projektu, ponieważ są one już zastosowane w szablonach.
Myślę, że problem leży w zastosowanym separatorze. Ja wykorzystałem "_" podkreślnik dolny, idąc tropem innych zmiennych systemowych. Ale próbowałem również ze spacją i myślnikiem. W żadnym przypadku nie uzyskałem oczekiwanego rezultatu.
Jeszcze raz przesyłam zrzut ekranu z zastosowanymi zmiennymi w edytorze raportów, jak i otrzymanymi wynikami w formularzu.
Próbowałem też każdą zmienną wpisać oddzielnie w [], ale to nie pomaga.
Pozycja 1 wykonana tak, jak jest opisane na wiki. Wszystkie zmienne w jednym [], a środkowe zmienne zakończone $.
Pozycja 4 tak jak opisał grzes, każda zmienna osobno w [].
Pozycja 2 i 3 m.in.to inne warianty, które próbowałem.
Problemu nie ma dla zmiennych systemowych, np
Nazwa Obręby - [$pNazwaObreb],
jak i zmiennych składających się z jednego wyrazu, np
ulica - [$pulica],
KW - [$pKW].
Te wyświetlają się prawidłowo.
Problemy zaczynają się w zmiennych dwuwyrazowych, jak np.
Dz. ewid. - [$pDz._ewid.],
nr adresowy - [$pnr_adresowy].
Kłopot ten nie występuje w szablonach, gdzie stosuje te nazwy pól opisu projektu z powodzeniem. Problemy są tylko w formularzach. A jak pisałem wcześniej, chciałbym uniknąć zmian nazw pól opisu projektu, ponieważ są one już zastosowane w szablonach.
Myślę, że problem leży w zastosowanym separatorze. Ja wykorzystałem "_" podkreślnik dolny, idąc tropem innych zmiennych systemowych. Ale próbowałem również ze spacją i myślnikiem. W żadnym przypadku nie uzyskałem oczekiwanego rezultatu.
Jeszcze raz przesyłam zrzut ekranu z zastosowanymi zmiennymi w edytorze raportów, jak i otrzymanymi wynikami w formularzu.
- Załączniki
-
- c-geo - formularz zmienne 1.PNG (88.78 KiB) Przejrzano 16233 razy
Ostatnio zmieniony 28 sty 2016, 08:03 przez piotr j., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
W najblizszej aktualizacji będzie (a w wersji testowej juz dziala) wariant:
[$pDz. ewid.]
[$pDz. ewid.]
pozdrawiam
grzes
grzes

Z tym, że mam małą uwagę dla tego wariantu [$pDz. ewid.] ze " " spacją.
Ten sposób działa tylko, dla zmiennych wstawianych każda osobno w [], czyli dla pozycji 4 tj. [$pNazwaObreb], dz. [$pDz. ewid.] - ul. [$pulica] [$pnr adresowy].
Dla pozycji 1, czyli wszystkie zmienne w [], [$pNazwaObreb$, dz. $pDz. ewid.$ - ul. $pulica$, $pnr adresowy], tak jak to jest opisane w wiki, niestety już się nie sprawdza.
Spowodowane jest to tym, że " " spacja zarezerwowana jest , tak jak "$" dolar, do rozdzielenia zmiennych między sobą. Jak dodamy " " spacje do rozdzielenia poszczególnych wyrazów w pojedynczej zmiennej, to program zaczyna się gubić i znowu wartości nie są poprawne.
Tylko taka moja mała uwaga. Może można by było spróbować, zastosować wariant [$pDz._ewid.] z "_" podkreślnikiem. Byłoby to bardziej uniwersalne. Wtedy obie wersja wprowadzania zmiennych (poz. 1 i 4) dały by pożądany efekt. Albo sprostować wiki, pod względem metod wprowadzania zmiennych. Zależy, co łatwiej jest wykonać.
Jednak koniec końców, zamierzony efekt udało się uzyskać.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
W wersji testowej powinien juz dzialac wariant:
[$pNazwaObreb$, dz. $pDz. ewid.$ - ul. $pulica$, $pnr adresowy]
[$pNazwaObreb$, dz. $pDz. ewid.$ - ul. $pulica$, $pnr adresowy]
pozdrawiam
grzes
grzes
Jak z opisu projektu wstawić do formularza nr TERYT ?
Janek B
Janek B
Zmienne w starych formularzach są tu: http://softline.geo.pl/wiki/index.php?t ... formularzy
zaś w formularzach v2 : http://softline.geo.pl/wiki/index.php?t ... edytor_v.2
zaś w formularzach v2 : http://softline.geo.pl/wiki/index.php?t ... edytor_v.2
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dziękuję
Janek B.
Janek B.