Po ostatniej aktualizacji pojawił się problem z sortowaniem punktów w tabeli.
Punkty 1,2,3 są z pomiaru reszta z GMLa (import numeru bez numeru obrębu)
Dzień dobry.
Mam problem z pikietą z rzędną urządzenia. CGEO wstawia kod spoza katalogu MZ2021 (SUPS01_xx). Jak powinienem zakodować w wykazie taką pikietą, żeby nie czepiali się w PODGiK?
Dzień dobry, aktualne rozporządzenia w sprawie GESUT oraz w sprawie BDOT500 i mapy zasadniczej nie definiują kodów kartograficznych dla rzędnych GESUT.
Jeżeli pytanie dotyczy pliku GML, nie ma tam zapisywanych żadnych kodów kartograficznych, także tych punktów, więc nie będzie pytań z PODGiK o kody w GML.
Jeśli chodzi o wykazy współrzędnych - można usunąć z niego kody SUPS... jeśli obawia się Pan reakcji weryfikatora.
Właśnie o reakcję weryfikatora chodzi. Reagują alergicznie na kod SUPS. Już rozwiązałem problem i koduję w wykazie kodem urządzenia.
Generalnie nie rozumiem powodu usunięcia z katalogu kodu rzędnej urządzenia, ale w "modern" geodezji jest coraz mniej rzeczy do rozumienia
kouczan pisze: ↑30 cze 2023, 08:57
Właśnie o reakcję weryfikatora chodzi. Reagują alergicznie na kod SUPS. Już rozwiązałem problem i koduję w wykazie kodem urządzenia.
Generalnie nie rozumiem powodu usunięcia z katalogu kodu rzędnej urządzenia, ale w "modern" geodezji jest coraz mniej rzeczy do rozumienia
W wersji testowej raporty z wykazami współrzędnych nie ujawniają już tego kodu SUPS... w przypadku zestawu kodów 2021.
kouczan pisze: ↑29 cze 2023, 07:20
Dzień dobry.
Mam problem z pikietą z rzędną urządzenia. CGEO wstawia kod spoza katalogu MZ2021 (SUPS01_xx). Jak powinienem zakodować w wykazie taką pikietą, żeby nie czepiali się w PODGiK?
Po prostu usunąć kod. Nie jest to atrybut potrzebny do wykazu współrzędnych.
Wydawało mi się, że temat już był poruszany ale nie mogę odszukać.
Z istniejącym budynkiem próbuję powiązać nowe podpory oraz taras i pomimo zrobienia tego ręcznie i podświetleniu tego w C-Geo "na szaro"
w GMLu nie występuje powiązanie, tak samo po ponownym imporcie również obiekty są niezależne od budynku
Nie wiem czy to możliwe i czy będzie to komuś przydatne, ale czy była by możliwość dodania do podpowiedzi bazy GML2021 kodów z starej K1 , tak jak to działało na szablonie GML2015 i w moim przypadku fajnie się sprawdzało.
Chciałem znaleźć przewód kanalizacyjny, wpisałem UPK i od razu wyszukiwało to czego potrzebuję, podobnie z WLZ, UGK, DLI itp.
A to nie lepiej korzystać z nowych paletek ikonek a nie szukać w Edytorze mapy obiektowej (przynajmniej na mapie) ? Bo w zasadzie kiedyś trzeba przeskoczyć na nowe kody …
PrzemysławK pisze: ↑02 sie 2023, 16:38
Z istniejącym budynkiem próbuję powiązać nowe podpory oraz taras i pomimo zrobienia tego ręcznie i podświetleniu tego w C-Geo "na szaro"
w GMLu nie występuje powiązanie, tak samo po ponownym imporcie również obiekty są niezależne od budynku
Prosimy o telefon lub mail z konkretnym przypadkiem na at@geo.pl .
PrzemysławK pisze: ↑02 sie 2023, 16:38
Prosimy o telefon lub mail z konkretnym przypadkiem na at@geo.pl .
Wymagana była "fikcyjna" modyfikacja przedmiotowego budynku
pabik1 pisze: ↑07 sie 2023, 20:32
Czy komory podziemne powinny być kartowane w ten sposób ?
Jak się włączy w edytorze mapy obiektowej kodowanie punktów obiektu ("Nadawaj punktom kod obiektu"), a kartuje się obiekt powierzchniowy, to taki będzie efekt na punktach jego załamania. Odradzamy od lat stosowanie tej opcji, jednak niektórzy użytkownicy na życzenie ODGiK, nadają kody punktom obiektów powierzchniowych w wykazach pomierzonych punktów. Kod komory to SUPK i zgodnie z rozporządzeniem w sprawie MZ ma kształt kółka 1mm.
Dzień dobry.
Mam problem ze słupem przewodów napowietrznych rysowanym linią.
Taki słup (dawniej słup łączony) nie jest przyjmowany przez oprogramowanie Geobidu.
Próba importu kończy się błędem
"GESUT_1008011 - Brak możliwości importu niepoprawnych elementów graficznych obiektu: PL.PZGiK.4857.GESUT_75525180-6606-4052-2301-516147672123_2023-08-17T18-18-26
GESUT_1008011 - Nieodpowiedni rodzaj geometrii dla obiektu: PL.PZGiK.4857.GESUT_75525180-6606-4052-2301-516147672123_2023-08-17T18-18-26"
Po imporcie tego pliku gml do innego konkurencyjnego programu i jego eksporcie bez zmian z tegoż programu problem nie występuje.
Geobid importuje plik bez błędów i poprawnie rysuje taki słup.
senderbell pisze: ↑24 sie 2023, 11:02
Dzień dobry.
Mam problem ze słupem przewodów napowietrznych rysowanym linią.
Taki słup (dawniej słup łączony) nie jest przyjmowany przez oprogramowanie Geobidu.
Próba importu kończy się błędem
"GESUT_1008011 - Brak możliwości importu niepoprawnych elementów graficznych obiektu: PL.PZGiK.4857.GESUT_75525180-6606-4052-2301-516147672123_2023-08-17T18-18-26
GESUT_1008011 - Nieodpowiedni rodzaj geometrii dla obiektu: PL.PZGiK.4857.GESUT_75525180-6606-4052-2301-516147672123_2023-08-17T18-18-26"
Po imporcie tego pliku gml do innego konkurencyjnego programu i jego eksporcie bez zmian z tegoż programu problem nie występuje.
Geobid importuje plik bez błędów i poprawnie rysuje taki słup.
Dzień dobry,
pytanie, czy inny, konkurencyjny program w locie nie zmienia geometrii na mutlipunkty. W tej chwili zgodnie z rozporządzeniem raczej słupy łączone i kratowe powinny być przedstawiane jako multipunkty - jest ta geometria dostępna do rysowania w C-GEO.
Możliwość kartowania linią jest dostępna, ale użytkownik powinien korzystać z niej tylko do bardzo specyficznych sytuacji - na przykład kiedy występuje potrzeba skartowania słupa, którego jeden z wymiarów przekracza 0,75m (linia) lub oba wymiary przekraczają 0,75m (powierzchnia). Przykładem mogą być pojedyncze słupy np 0,5x0,8m.
Dziękuję za wyjaśniania.
Po prostu w edytorze mapy obiektowej nie ma możliwości rysowania słupa multipunktem. Dostępne są tylko linia powierzchnia i okrąg. Multipunkt jest w innym menu.
senderbell pisze: ↑24 sie 2023, 23:32
Dziękuję za wyjaśniania.
Po prostu w edytorze mapy obiektowej nie ma możliwości rysowania słupa multipunktem. Dostępne są tylko linia powierzchnia i okrąg. Multipunkt jest w innym menu.
Jest ta opcja w edytorze - ma Pan aktualny program?
obraz_2023-08-25_080619684.png (27.04 KiB) Przejrzano 4765 razy