Wiata
-
- _
Wiata
Mam pewien problem z narysowanie wiaty.
Składam operat do UM, gdzie gesut i bdot500 jest w GML, a EGiB się nie oddaję, kodowanie jest nowe więc pkt z podpory oraz wiaty mają takie kody OTDA, OTDD. W GML muszę narysować wiatę gdyż po kodzie znajduje się ona w bazie bdot500 lecz, gdy próbuję (inny obiket związany z budynkiem) np wiata z automatu narzuca mi baze EGiB. Jakieś pomysły jak to poprawnie narysować?
Składam operat do UM, gdzie gesut i bdot500 jest w GML, a EGiB się nie oddaję, kodowanie jest nowe więc pkt z podpory oraz wiaty mają takie kody OTDA, OTDD. W GML muszę narysować wiatę gdyż po kodzie znajduje się ona w bazie bdot500 lecz, gdy próbuję (inny obiket związany z budynkiem) np wiata z automatu narzuca mi baze EGiB. Jakieś pomysły jak to poprawnie narysować?
Re: Wiata
Tego obiektu brakowało dotąd w C-GEO dla bazy BDOT2021 - uzupełniliśmy to kilka dni temu. Na razie jest dostępny po pobraniu nieoficjalnego zestawu obiektów 2021 (plik należy zapisać do katalogu C-GEO\BIN w miejsce dotychczasowego).
Po zapisaniu, w C-GEO, w edytorze mapy obiektowej, należy kliknąć ikonkę "..." i tam wybrać Definicja obiektów, potem wczytać z okna z listą definicji - Mapa Zasadnicza 2021. Po zamknięciu tego okna definicji, można będzie już odnaleźć wiatę OTDA na liście obiektów w edytorze.
W oficjalnej aktualizacji pojawi się zapewne pod koniec listopada.
Po zapisaniu, w C-GEO, w edytorze mapy obiektowej, należy kliknąć ikonkę "..." i tam wybrać Definicja obiektów, potem wczytać z okna z listą definicji - Mapa Zasadnicza 2021. Po zamknięciu tego okna definicji, można będzie już odnaleźć wiatę OTDA na liście obiektów w edytorze.
W oficjalnej aktualizacji pojawi się zapewne pod koniec listopada.
Pozdrawiam Jurek B.
Tak, tu wymagana jest aktualizacja programu do bieżącej wersji - obsługę rozporządzeń z 2021 r. wprowadzona została w tym roku, więc na zeszłorocznym C-GEO nie ma takich możliwości by tworzyć obiekty baz BDOT/GESUT/EGiB 2021.
Pozdrawiam Jurek B.
Podczas kartowania obiektu WIATA ( gml 2021) , okienko do wpisywania danych automatycznie ustawia się na obiekt śmietnik OTDM ( i wpisuje etykietę sm) zamiast na obiekt : wiata OTDA . Nie wiem czy to jakiś błąd w programie czy u mnie coś nie tak ?
- Załączniki
-
- wiata.png (14.51 KiB) Przejrzano 2406 razy
Proszę rozpakować z tego ZIP plik do C-GEO/BIN, założyć nową mapę z szablonem MapaZasadnicza 2021 i otworzyć ją, wtedy we wszystkich innych mapach z tego szablonu będą już właściwie zapisywane wiaty.
- Załączniki
-
- Mapa_Zasadnicza_2021.zip
- (62.63 KiB) Pobrany 87 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Trzeba po rozpakowaniu założyć nowy projekt z nową mapą 2021 - proszę potem sprawdzić czy jest ok i można wrócić do starej mapy i tam kartować już poprawnie.
Pozdrawiam Jurek B.