edycja numeru pikiety
edycja numeru pikiety
przy edycji numeru punktu z okna mapy program wysyła kursor do opisu symbolu,
wydaje mi się, że najczęściej zmieniamy jednak numer pikiety
co inni koledzy o tym myślą ?
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: edycja numeru pikiety
ooo kiedys bylo o tym i jednk wybrano opcje by kursor "czekał" na ruch w oknie kadów. dla mnie osobiscie jest ok, ale nie wiem jak pozostali. ogolnie przydalo by sie jakies narzedzie do zmiany numeracji pikiet, poprzez ich kolejno klikanie i zmiane numeru.
witam,
narzędzie do zmieniania numeracji pikiet przez klikanie na ekranie - ZA!
narzędzie do zmieniania numeracji pikiet przez klikanie na ekranie - ZA!
pozdrawiam
arttiq
arttiq
Ja tez ZA
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Jestem za.geoplan1 pisze:przy edycji numeru punktu z okna mapy program wysyła kursor do opisu symbolu,
pozdrawiam
Z poważaniem flFL
Czy można by było zmodyfikować narzędzie edycja numeru, tak by klawisz delete kasował punkt, a nie kasował tekst w oknie edycji numeru. Lub po prostu by przy uruchomionym narzędziu klawisz CTRL + DEL pozwolił usunięcie punktu.
Pomyslimy, ogólnie ograniczenia są takie same jak przy szybkiej edycji tekstu
Pozdrawiam Rafał Kocierz
jeszcze raz bardzo proszę o dodanie możliwości szybkiego usuwania punktu po kliknięciu, podczas włączonego okna edycji numeru.
Domyślam się, ale jednak w szybkim wstawianiu tekstu, można sam tekst usunąć poprzez CTRL+DEL, a przy zmianie numeru niestety nie.
Problem najbardziej jest dokuczający, kiedy np. mamy pomierzony punkt kilkukrotnie, a punkty się nakładają, wtedy w jeden klikam zmieniam numer, a kolejne trzeba usunąć i wtedy trzeba to okno wyłączyć i znowu włączyć by dalej dokonywać zmiany numerów - które notabene przy użyciu tego narzędzia jest bardzo wygodne
Pomyślę nad jakimś skrótem. Jak będę robił jakieś większa liczbę zmian na mapie to popracuje również nad tym, ale będzie musiał to być jakiś skrót (tylko jaki ?), a nie samo DEL
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Może po prostu tak samo jak w przypadku otwartego okna "szybkiego wstawiania tekstu" - czyli CTRL + DEL
Podczas edycji danych pomiarowych, często korzystam z ikonki "edycja numeru". Często pojawia sie problem, że podczas generalizacji pomiaru, jednym pikietom zmienia się numer, inne się usuwa. Przy włączonym oknie edycji numeru, nie da się usunąć punktu, w związku z tym proponowałbym dodać jedną z dwóch opcji:
A) skrót usunięcia punktu, podczas gdy okno edycji jest włączone ---> choć najwygodniejsze by było gdyby działał klawisz DELETE jako usunięcie punktu, który tak działa gdy to okno jest wyłączone
B) skrót włączenia / wyłączenia okna edycji punktu ----> wtedy jak chce edytować numer klikam skrót zmieniam numer, klikam skrót zamykam okno itp.
A) skrót usunięcia punktu, podczas gdy okno edycji jest włączone ---> choć najwygodniejsze by było gdyby działał klawisz DELETE jako usunięcie punktu, który tak działa gdy to okno jest wyłączone
B) skrót włączenia / wyłączenia okna edycji punktu ----> wtedy jak chce edytować numer klikam skrót zmieniam numer, klikam skrót zamykam okno itp.
cosik pomyślę bo już chyba poprzedni post nabrał mocy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Jest możliwość zmiany numeru z mapy: dwa kliki w punkt otwiera okno zmiany kodu punktu - na dole po lewej stronie pole do zmiany numeru.
Mi wystarczy.
Mi wystarczy.
oczywiście, znam to, ale to jednak nie to samo, co szybka wygodna zmiana numery z opcji "edycja numeru" . Polecam sprawdzić
Czy jest możliwość zwiększenia ilości znaków przy edycji pikiety? Gdy edytuję numer punktu granicznego to pokazuje tylko "D.teryt".
w wersji testowej i zbliżającej się aktualizacji zwiększono długość maksymalnego numeru punktu, a także dodaliśmy obsługę skrótu Ctrl+Del aby kasować punkt, a nie zmieniać numer. Mam nadzieję, że dzięki temu poprawi się komfort
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Pobrałem testowy ale niestety jest jak było
Myślę, że przeglądarka pobrała Panu starą wersję (cache).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
wygląda, że faktycznie tak się stało