"cuda" w wyrównaniu ścisłym
"cuda" w wyrównaniu ścisłym
Sorry, jeden załącznik niepoprawny.
Przesyłam 2 poprawne.
Pozdrawiam mcug
Przesyłam 2 poprawne.
Pozdrawiam mcug
- Załączniki
-
- osn(z bł).jpg (131.71 KiB) Przejrzano 10297 razy
-
- osn(bezbł).jpg (87.55 KiB) Przejrzano 10297 razy
W większości wyrównań przyjmuje się punkty nawiązania za bezbłedne. Wyrównywane punkty są zwykle minimum o klasę nizszej dokładności niż punkty nawiązania. Takie podejście wymuszają na nas instrukcje. Natomiast zakładając w wyrównaniu błedy punktów nawiązania - pzwalamy sieci pływać w całości . M in. stąd te róznice w wyliczanym mp. Jak do tej pory - ten aspekt wyrównania ścisłego cgeo nie był dla mnie problematyczny, że błedy punktów wyrównywanych sa większe - gdy punktom nawiązania przypisze się jakąś błędność.
Dziwi mnie natomiast operowanie ujemnymi współrzędnymi - generalnie jest to niepraktyczne , a nie wiem czy wtedy moduł wyrównania działa do końca perfekcyjnie.
Pozdrawiam Zbigniew P.
Dziwi mnie natomiast operowanie ujemnymi współrzędnymi - generalnie jest to niepraktyczne , a nie wiem czy wtedy moduł wyrównania działa do końca perfekcyjnie.
Pozdrawiam Zbigniew P.
Ciężko się wypowiedzieć na temat tego wzrostu błędów średnich współrzędnych. Podał Pan za małą liczbę danych, zwłaszcza najważniejszej czyli m0. Z moich doświadczeń z używania błędów współrzędnych nawiązania (geodezja inżynieryjna) wynika że wszystko jest OK. Brakuje mi dalej funkcji która rysowałaby strukture obserwacji (z wartościami z pomiaru) na mapie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Gwoli wyjaśnienia.
M0 dla wyrównania sieci z bezbłędnymi punktami dowiązania wynosiło 1.22.
M0 z błędami punktów dowiązania 0.96, bez znaczenia czy błędy założono 2, cz 10 mm. Zrozumiałe jest, że błędy punktów wyznaczanych po wyrównaniu MOGĄ być większe w drugim przypadku, ale nie do przyjęcia jest aż taka rozbieżność!! Zwróćcie Panowie uwagę na to, że błędy dla punktów DOWIĄZANIA też są 10x większe niż ZAŁOŻONE. Niestety z logiki wynika że muszą się mieścić w założonych dokładnościach (w tym konkretnym przypadku 2 mm). Kilka programów obliczeniowych (których nie cierpię) np. GEO-PL, Winkalk takich numerów nie robi.
Błędność punktów dowiązania jest stosowana od ponad 20 lat przy budowie METRA w Warszawie, gdzie i ja od 22 lat dorzucam swoje 2 grosze do tej inwestycji i nie spotkałem się z aż takimi błędami.
Współrzędne ujemne są niestety standartem na obszarze Warszawy...
Pozdrawiam Maciek C.
M0 dla wyrównania sieci z bezbłędnymi punktami dowiązania wynosiło 1.22.
M0 z błędami punktów dowiązania 0.96, bez znaczenia czy błędy założono 2, cz 10 mm. Zrozumiałe jest, że błędy punktów wyznaczanych po wyrównaniu MOGĄ być większe w drugim przypadku, ale nie do przyjęcia jest aż taka rozbieżność!! Zwróćcie Panowie uwagę na to, że błędy dla punktów DOWIĄZANIA też są 10x większe niż ZAŁOŻONE. Niestety z logiki wynika że muszą się mieścić w założonych dokładnościach (w tym konkretnym przypadku 2 mm). Kilka programów obliczeniowych (których nie cierpię) np. GEO-PL, Winkalk takich numerów nie robi.
Błędność punktów dowiązania jest stosowana od ponad 20 lat przy budowie METRA w Warszawie, gdzie i ja od 22 lat dorzucam swoje 2 grosze do tej inwestycji i nie spotkałem się z aż takimi błędami.
Współrzędne ujemne są niestety standartem na obszarze Warszawy...
Pozdrawiam Maciek C.
To faktycznie jest jakiś problem, ponieważ nie możliwe jest (z punktu widzenia teorii i jej poprawnej realizacji praktycznej) aby przy wartości m0=0.96 z m=0.002 zrobiło się m=0.02 - taki przypadek miałby miejsce tylko gdy m0=10. Jeśli Pan chce to z chęcią sprawdzę to u siebie, tylko by musiał Pan przesłać to zadanie na kocierz[tu wstaw małpę]agh.edu.pl
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zadanie przekazałem.
Jeszcze kilka spostrzeżeń do założeń wyrównania ścisłego:
* mp decyduje o wielkości "poluzowania" sieci, a co za tym idzie
* mpw punktów nawiązania powinno być mniejsze niż mp danego punktu oraz
* poprawki do współrzędnych punktów nawiązania powinny się mieścić w
założonym mp.
Z poważaniem
Maciek C.
Jeszcze kilka spostrzeżeń do założeń wyrównania ścisłego:
* mp decyduje o wielkości "poluzowania" sieci, a co za tym idzie
* mpw punktów nawiązania powinno być mniejsze niż mp danego punktu oraz
* poprawki do współrzędnych punktów nawiązania powinny się mieścić w
założonym mp.
Z poważaniem
Maciek C.
Faktmp decyduje o wielkości "poluzowania" sieci, a co za tym idzie
- nie zawsze tak będzie, są wypadki kiedy błąd mp punktu wyrównywanego może być mniejszy od mp punktów nawiązania - gdy duża liczba odbserwacji nadliczbowych - nawiązanie wielokrotne* mpw punktów nawiązania powinno być mniejsze niż mp danego punktu oraz
Tak będzie jeśli współrzędne punktów nie są obarczone błędami grubymi - kiedy współrzędne są zgodne z wyrównywanymi obserwacjami (w zakresie dokładności). Jeśli obserwacje będą dokładniejsze od współrzędnych to wtedy ewentualne poprawki będą odniesione do współrzędnych i mogą przekraczać wartość mp.* poprawki do współrzędnych punktów nawiązania powinny się mieścić w
założonym mp.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Taaaaa, taka sytuacja będzie jeśli m0=<1, ale gdy m0>1 wtedy puchnie cała macierz wariancyjno-kowariancyjna - również dla punktów stałych i w tej sytuacji mp_założone<mp_po_wyrównaniuMiałem na myśli mp i mpw punktów nawiązania. Punkty wyrównywane mogą przyjmować różna wartości w zależności od jakości pomiarów
PS. Dostałem plik zadaniem, jak tylko znajdę chwilkę przejrze załączone dane i dam znać.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Faktycznie wychodzą bzdurne wartości błędów jeśli wpisze się wartości mp dla punktów nawiązania, ale jeśli wpisze się mx=0.002 i np. my=0.002 to wszystko pasuje i wyniki są bardziej prawidłowe (mp=0.002 =>> mx=0.0014 my=0.0014). Czyli jest problem z uwzględnieniem prawidłowego mp
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Witam
od znalezienia tego błędu pojawiło się parę uaktualnień do C-GEO a ten problem dalej nie został rozwiązany. Załączam parę zrzutów (jeden ze złymi obliczeniami, a drugi dobry). Nie wiem jak autorzy rozwiązali technicznie sprawę uwzględniania mp dla punktów osnowy ale ja to robię przez przeliczenie mp na mx i my (mx=my=sqrt(mp)). Więc problem może tkwić w tym przeliczeniu bo jeśli ręcznie wpiszę właściwe mx i my to program już liczy dobrze.
Pozdrawiam
Rafał Kocierz
od znalezienia tego błędu pojawiło się parę uaktualnień do C-GEO a ten problem dalej nie został rozwiązany. Załączam parę zrzutów (jeden ze złymi obliczeniami, a drugi dobry). Nie wiem jak autorzy rozwiązali technicznie sprawę uwzględniania mp dla punktów osnowy ale ja to robię przez przeliczenie mp na mx i my (mx=my=sqrt(mp)). Więc problem może tkwić w tym przeliczeniu bo jeśli ręcznie wpiszę właściwe mx i my to program już liczy dobrze.
Pozdrawiam
Rafał Kocierz
- Załączniki
-
- wstawiono mp=0.002 i uzyskano złe wyniki analizy dokładności
- zle obliczenia.jpg (85.74 KiB) Przejrzano 9596 razy
-
- wstawiono mx=my=0.001 i wszystko jest OK
- dobre obliczenia.jpg (88.37 KiB) Przejrzano 9596 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz